HAYVANCILIK
Ekonomik
değer taşıyan hayvanların üretilmesi, beslenmesi ve pazarlanması
gibi işlerehayvancılık denir.
Mera
Hayvancılığı
Doğal
otlaklarda yapılan hayvancılıktır. Et ve süt verimi ahır
hayvancılğına göre düşüktür. Yağışın fazla olduğu
yıllarda otlakların gürleşmesine bağlı olarak et ve süt
üretimi artar. Ülkemizde Doğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve
Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.
Besi
ve Ahır Hayvancılığı
Islah
edilmiş veya iyi cins ithal hayvanlarla ahırlarda yapılan
hayvancılıktır. Modern usullerle yapıldığı için et ve süt
verimi daha fazladır.
Otlakların
azalmasından sonra ahır hayvancılığının gerekliliği
artmıştır. Ülkemizde besi ve ahır hayvancılığı büyükbaş
hayvanlarla yapılır. Ege, Marmara, İç Anadolu bölgelerinde
yaygındır. Ayrıca şeker fabrikalarının etrafında da ahır
hayvancılığı gelişmiştir.
TÜRKİYE’DE
HAYVAN VARLIĞI VE COĞRAFİ DAĞILIŞI
1.
Küçükbaş Hayvancılık
Koyun: Ülkemizde
en çok beslenen küçükbaş hayvandır. İç Anadolu ile Doğu
Anadolu bölgelerindeki koyun sayısı ülke genelinin yarısına
yakındır.
Güneydoğu
Anadolu, İç Ege ve Güney Marmara çevresinde de beslenmektedir.
Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında çok azdır. Türkiye’de,
kıvırcık, dağlıç, karaman, merinos ve sakız gibi çeşitli
ırklara ait koyunlar bulunur.
Keçi: Koyuna
göre daha dayanıklı olan, engebeli arazilerde yayılabilen ve süt
üretimi iyi olan küçükbaş hayvan türüdür. Kıl keçisi ve
tiftik keçisi gibi türleri vardır.
2.
Büyükbaş Hayvancılık
Sığır: Ülkemizin
genelinde doğal şartlar büyükbaş hayvancılığa çok elverişli
değildir. Bu yüzden, büyükbaş hayvancılık, küçükbaş
hayvancılık kadar yaygın değildir.
Fakat,
et ve süt veriminin daha fazla olmasından dolayı, son yıllarda
daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Özellikle Marmara, Ege ve
İç Anadolu gibi bölgelerimizde modern ahır hayvancılığı
giderek artmaktadır.
Türkiye’de
sığır yetiştiriciliği en fazla, Erzurum – Kars Bölümü ile
Doğu Karadeniz Bölümü’nde yaygındır. Buralarda yazlar serin
ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar gelişir. Bunun sonucunda
da sığır yetiştiriciliği kolaylaşır.
Manda: Akarsu
ya da bataklık kenarlarında beslenir. Suyu çok seven bir
hayvandır. Sütü yağlı olduğundan kaymak yapımında kullanılır.
Türkiye’de
daha çok Karadeniz Bölgesi’nde beslenir. Sayıları gittikçe
azalmaktadır. 1994 de 305 bine düşmüştür.
Türlerine
göre Türkiye’deki hayvan varlığı (1992)
3.
Kümes Hayvancılığı
Küçükbaş
ve büyükbaş hayvancılıktan sonra, hayvancılığımızın en
önemli uğraş alanlarındandır. Özellikle son yıllarda, kent
nüfusunun artması ve sağlığa daha yararlı olmasından dolayı
beyaz et tüketimi artmış ve kümes hayvancılığında çok büyük
gelişmeler olmuştur. Kümes hayvancılığı en çok Marmara
Bölgesi’nde yapılır. Ege ve İç Anadolu bölgelerinde de
oldukça yaygındır.
4.
Arıcılık
Ülkemiz,
iklim ve bitki çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı arıcılığa
son derece elverişlidir. Ege Bölgesi’ndeki Muğla, İzmir, Manisa
ve Aydın illeri, Akdeniz Bölgesi’ndeki Antalya ve Mersin illeri
ile Erzurum, Kars, Hakkâri, Ordu, Rize ve Elazığ çevresinde
arıcılık gelişmiştir.
5.
İpek Böcekçiliği
Dut
yaprakları ile beslenir. Salgıladığı sıvının katılaşması
ile ipek telleri oluşur. İpekböcekçiliği en çok Güney
Marmara’da Bursa, Gemlik, Balıkesir, Bilecik çevresinde yapılır.
6.
Balıkçılık
Deniz
balıkçılığı: Ülkemizdeki su ürünlerinin büyük bir
kısmı (% 90) denizlerden elde edilmektedir. Denizlerden sağlanan
balık üretiminin
% 67′sini Karadeniz, % 11′ini Marmara, % 13′ünü Ege, % 9′unu Akdeniz karşılar.
% 67′sini Karadeniz, % 11′ini Marmara, % 13′ünü Ege, % 9′unu Akdeniz karşılar.
Tatlı
su balıkçılığı: Bu balıkçılık akarsularda tatlı su
göllerinde ve barajlarda yapılır. Eğirdir, Beyşehir, Ulubat,
İznik, Sapanca, Çıldır göllerinde tatlı su balıkçılığı
yapılırken, Tuz Gölü, Burdur, Acıgöl ve Van Gölü’nün
akarsu ağızları dışında balık üretimi yapılamaz. Son
yıllarda Keban, Karakaya, Seyhan, Hirfanlı, Atatürk gibi baraj
göllerinde balık üretim çalışmaları başlamıştır.
Kültür
Balıkçılığı: Son yıllarda ülkemizde temiz akarsu
boylarında, özel yapılmış havuzlarda kültür balıkçılığı
yapılmakta ve çoğunlukla alabalık yetiştirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder